28 March 2025

Teh Hijau: Minuman Harapan Melawan Demensia


Menurut laporan baru-baru ini, teh hijau, minuman tradisional di Asia yang popular, mungkin baik untuk kesihatan otak.

Walaupun ia bukan jaminan untuk tidak mendapat penyakit Alzheimer atau melambatkan perkembangannya, penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan teh hijau secara teratur boleh mengurangkan risikonya.

Satu kajian daripada penyelidik di Jepun mendapati bahawa orang dewasa yang lebih tua yang minum tiga atau lebih cawan teh hijau setiap hari mempunyai lebih sedikit lesi materi putih, iaitu keabnormalan otak yang dikaitkan dengan risiko penyakit Alzheimer dan demensia yang lebih tinggi. 

Materi putih (white matter) menyokong fungsi otak seperti pemikiran dan ingatan, dan cenderung untuk mengembangkan lesi (lesion) seiring bertambahnya usia.

Kajian ini meninjau 8,766 orang dewasa yang lebih tua di Jepun yang tidak menghidap demensia atau masalah ingatan yang serius mengenai tabiat minum kopi dan teh mereka, dan melakukan imbasan MRI otak untuk menilai kesihatan otak peserta.

Keputusan menunjukkan bahawa peserta yang minum tiga cawan teh hijau sehari mempunyai 3% lebih sedikit lesi materi putih, dan mereka yang mengambil tujuh hingga lapan cawan mempunyai 6% lebih sedikit, berbanding dengan mereka yang hanya minum satu cawan. 

Walau bagaimanapun, pengambilan teh hijau tidak menjejaskan jumlah keseluruhan otak, yang juga dikaitkan dengan risiko Alzheimer.

Menariknya, pengambilan kopi tidak menunjukkan manfaat otak yang sama dalam kajian ini. 

Teh hitam tidak dianalisis kerana pengambilan yang rendah di kalangan peserta.

Para penyelidik menyimpulkan bahawa penemuan mereka mencadangkan minum teh hijau, terutamanya tiga cawan atau lebih setiap hari, mungkin membantu mencegah demensia dengan mengurangkan lesi materi putih. 

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nature npj Science of Food ini menunjukkan perkaitan, bukan hubungan sebab dan akibat secara langsung. 

Walau bagaimanapun, ia menyokong bukti sebelumnya mengenai potensi manfaat teh hijau untuk otak.

Teh hijau mengandungi flavonol, antioksidan kuat yang juga terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, yang boleh melindungi sel, termasuk sel otak. 

Teh hijau, tidak seperti teh hitam, tidak difermentasi, yang berpotensi menjadikannya lebih kuat.

Flavonol juga menunjukkan kesan anti-radang, yang mungkin relevan kerana keradangan semakin dikaitkan dengan demensia. 

Kajian pada haiwan menunjukkan bahawa sebatian ini boleh meningkatkan daya ingatan dan kemahiran belajar.

EGCG, antioksidan utama dalam teh hijau, juga dipercayai memberi manfaat kepada kesihatan jantung dan saluran darah, menurunkan tekanan darah dan risiko strok. 

Walaupun penyelidikan berterusan meneroka potensi teh hijau terhadap kanser dan kesannya terhadap otak, perlu diingat bahawa negara-negara dengan pengambilan teh hijau yang tinggi tidak semestinya mempunyai kadar Alzheimer yang lebih rendah.

Namun begitu, menikmati secawan teh hijau mungkin menawarkan cara mudah untuk berpotensi menyokong kesihatan otak dan mengurangkan tekanan, yang juga dikaitkan dengan risiko penyakit Alzheimer yang lebih rendah.

Rujukan : www.alzinfo.org

Semoga mendapat manfaat. آمین

اَللّٰهُ أَعْلَم
  

No comments:

Post a Comment