25 August 2023

14 manfaat limau kasturi



Nama saintifik bagi limau kasturi adalah Citrus microcarpa.

Dalam bahasa Inggeris pula, limau kasturi dikenali sebagai Calamansi, Calamondin atau Philippine lime.

Limau kasturi juga adalah daripada keluarga buah-buahan sitrus seperti buah limau nipis.

Ia yang mudah di dapati di negara kita di mana ianya kaya dengan khasiat, menjadikannya makanan tambahan yang berharga dalam pemakanan seimbang. Dipenuhi dengan vitamin dan mineral, ia menonjol jika dibandingkan dengan buah-buahan lain dalam keluarga sitrus.

Limau kasturi mempunyai komposisi yang unik, dengan penekanan terhadap beberapa nutrien penting yang khusus seperti kandungan vitamin C yang tinggi jika dibandingkan dengan saiznya.


# Kaya dengan Kandungan Antioksidan
 
Antioksidan mempunyai peranan yang penting untuk kesihatan kita kerana antioksidan membantu mengurangkan atau meneutralkan radikal bebas yang terhasil dalam badan.

Sekiranya radikal bebas ini tidak dikurangkan atau dineutralkan, ia akan menyebabkan tekanan pengoksidaan. 

Tekanan pengoksidaan banyak dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik termasuklah kanser, penyakit jantung, strok dan lain-lain lagi.

Limau kasturi juga mengandungi limonoid, iaitu sebatian yang menyebabkan rasa pahit pada buah ini, yang dipercayai mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan seperti bersifat antikanser, antibakteria, antikulat dan antioksidan.


# Boleh Merendahkan Paras Gula Darah

Kajian yang dijalankan oleh Kolej San Beda, Filipina mendapati ekstrak kulit limau kasturi boleh menyebabkan penurunan kepada paras gula dalam darah terhadap haiwan yang diuji.

Walau bagaimanapun, kajian-kajian klinikal masih diperlukan untuk menguatkan lagi dapatan ini.


# Bersifat Antibakteria

Limau kasturi juga boleh digunakan untuk mencegah jangkitan bakteria.

Kajian yang dijalankan oleh pengkaji dari Universiti Malaysia Terengganu mendapati ekstrak limau kasturi dan kandungan sebatian aktif didalamnya menunjukkan kesan antibakteria terhadap 7 strain bakteria iaitu E. coli, Citrobacter freundii, Aeromonas hyrophila, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus agalatine, E. tarda dan Yersinia enterocolitica.

Bakteria-bakteria ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit. 

Sebagai contoh, bakteria E. coli boleh menyebabkan cirit-birit manakala bakteria Citrobacter freundii pula boleh menyebabkan jangkitan salur kencing.


# Bersifat Anti-radang

Keradangan ialah satu proses badan melawan perkara atau bahan yang boleh mendatangkan mudarat kepada badan. 

Contohnya seperti jangkitan, kecederaan atau bahan toksik.

Walau bagaimanapun, sekiranya keradangan ini berlaku pada satu jangka masa panjang (keradangan kronik), ia boleh memberikan kesan yang buruk kepada tisu dan organ dalam badan.

Makan makanan yang bersifat antiradang adalah salah satu cara mengurang atau merawat keradangan kronik.

Kajian menunjukkan kulit limau kasturi turut mempunyai sifat antiradang. 

Kesan ini adalah disebabkan oleh kandungan tannin seperti asid galik, asid protocatechuic dan asid elagik dalam kulit limau kasturi.


# Baik untuk Kesihatan Hati

Mereka yang menghidap obesiti selalunya turut menghidap penyakit hati berlemak. 

Hati berlemak berlaku akibat lemak yang berlebihan terbentuk dalam hati.

Limau kasturi didapati mempunyai kesan yang baik terhadap penyakit hati berlemak.

Kajian yang dijalankan terhadap haiwan mendapati puri limau kasturi boleh mengurangkan pengumpulan lemak dalam hati dan melemahkan pembentukan hati berlemak.


# Sokongan Sistem Imun

Ciri yang menonjol dari limau kasturi ialah sokongan yang luar biasanya terhadap sistem imun. 

Dengan kandungan vitamin C yang mengagumkan, buah sitrus ini menjadi teman semula jadi dalam meningkatkan imuniti tubuh manusia.

Vitamin C terkenal dengan peranannya dalam mencegah dan merawat penyakit biasa seperti demam dan selesema. 

Pengambilan secara berterusan, boleh menyumbang kepada sistem imun yang utuh, meningkatkan keupayaan tubuh untuk mempertahankan diri daripada pelbagai jangkitan.


# Kesihatan Sistem Penghadaman

Limau kasturi bukan sahaja mempunyai rasa yang enak tetapi juga berkhasiat dalam menyokong kesihatan sistem pencernaan. 

Asid sitrik yang terdapat dalam buah ini membantu dalam penghadaman dengan menggalakkan pemecahan makanan dalam perut.

Selain itu, ia juga turut memainkan peranan dalam mengekalkan mikrobiota usus yang sihat, menyumbang kepada kesejahteraan sistem pencernaan secara keseluruhannya.


# Kesihatan Kulit

Manfaat limau kasturi penjagaan kulit memang telah diketahui umum sejak turun-temurun, berkat sumbangannya dalam penghasilan kolagen. 

Vitamin C, komponen utama dalam buah ini, adalah penting untuk sintesis kolagen, menggalakkan keanjalan dan meningkatkan ketahanan kulit.

Antioksidannya juga memainkan peranan dalam meningkatkan keserian kulit dan melindungi daripada tekanan oksidatif yang boleh menyumbang kepada penuaan pra-matang. 

Selain itu, ia juga berkesan dalam menyembuhkan parut pada kulit.


# Pengurusan Berat Badan

Bagi mereka yang mementingkan tentang berat badan, limau kasturi turut digunakan sebagai snek rendah kalori kerana dikatakan berpotensi dalam memberikan manfaat dalam pengurusan berat badan. 

Rasanya mampu untuk memuaskan nafsu makan seseorang tanpa menghasilkan kalori tambahan seperti yang terdapat dalam kebanyakan makanan ringan yang telah diproses.

Tambahan pula, asid sitrik dalam limau kasturi dapat membantu dalam penghadaman dan meningkatkan metabolisme, yang berpotensi menyokong usaha penurunan berat badan apabila diamalkan dalam diet yang sihat.

Kandungan kalium dalam limau kasturi menyumbang dalam mengekalkan tahap tekanan darah yang sihat. 

Kalium bertindak sebagai vasodilator semulajadi, membantu untuk merehatkan saluran darah dan mengurangkan tekanan pada sistem kardiovaskular.

Dengan menggalakkan keseimbangan di antara natrium dan kalium, limau kasturi menyokong kesihatan jantung dan mampu menyumbang kepada pencegahan hipertensi.


# Pencegahan Penyakit

Antara aspek yang menarik tentang khasiat limau kasturi ialah kemampuannya dalam mencegah penyakit. 

Pelbagai kajian dan bukti yang menyokong peranannya dalam mencegah penyakit kronik, berkat daripada sifat antioksidan, anti-radang dan kemampuannya untuk meningkatkan sistem imun.

Walaupun tiada pun makanan boleh menjamin imuniti terhadap pelbagai penyakit, menggabungkan limau kasturi ke dalam diet yang pelbagai dan berkhasiat boleh menyumbang kepada pendekatan menyeluruh terhadap kesihatan dan kesejahteraan.


# Kesihatan Kardiovaskular

Limau kasturi memainkan peranan dalam menggalakkan kesihatan kardiovaskular melalui pelbagai mekanisme. 

Kesan buah ini terhadap tahap kolesterol, ditambah dengan kandungan kaliumnya, menjadikannya pilihan yang baik untuk penjagaan kesihatan jantung.

Kalium membantu mengawal tekanan darah, mengurangkan risiko hipertensi dan isu kardiovaskular yang berkaitan.


# Detoksifikasi

Asid sitrik dalam limau ini bukan sahaja membantu dalam penghadaman tetapi juga menyumbang kepada detoksifikasi badan. 

Ia menggalakkan pembuangan toksin dan menyokong fungsi buah pinggang dan hati yang sempurna. 

Pengambilan secara kerap mampu untuk meningkatkan proses detoks semula jadi badan.


# Melegakan kesakitan

Dalam perubatan tradisional, limau kasturi telah digunakan sebagai sebahagian daripada ubat untuk melegakan kesakitan. 

Sama ada digunakan secara topikal atau dimakan, sebatian buah dikatakan mempunyai ciri-ciri analgesik. 

Walaupun ia mungkin tidak sehebat ubat-ubatan moden, ia boleh diterokai sebagai pendekatan pelengkap untuk sakit-sakit kecil.


# Kesan Neuroprotektif

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa sebatian tertentu dalam limau kasturi mungkin mempunyai sifat neuroprotektif. 

Walaupun lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami sepenuhnya kesan ini, buah ini mempunyai potensi dalam menyokong kesihatan otak. 

Ini membuka ruang untuk penyelidikan masa depan tentang manfaat kognitif yang ada pada buah limau ini.


Kesimpulan

Limau kasturi menawarkan pelbagai khasiat kesihatan dan sesuai diamalkan oleh rakyat di negara ini kerana ia mudah didapati sama ada secara percuma ataupun pada harga yang amat berpatutan.

Sama ada dinikmati sendiri atau digabungkan ke dalam pelbagai hidangan, buah bersaiz kecil tetapi kaya dengan zat ini berpotensi untuk meningkatkan rasa dan kandungan nutrisi makanan anda, menyumbang kepada pendekatan holistik untuk mencapai kesihatan yang optimum.


Wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment