23 July 2021

​​​6 Alasan Mengapa Bagus untuk Makan Pisang

 
Selain daripada kaya dengan vitamin B6, pisang adalah sumber vitamin C, serat makanan dan manganese yang baik. Pisang juga bebas lemak, bebas kolesterol dan hampir bebas natrium. 

Atas sebab itu, ia adalah buah yang sangat bagus.

Bagaimanapun, jika anda alah dengan pisang ataupun anda ada mengambil ubat sakit jantung, pisang bukanlah buah untuk anda.

Jangan risau, ada banyak buah-buah yang boleh menjadi alternatif kepada pisang :-).

1. Pisang adalah salah satu sumber buah terbaik vitamin B6

Vitamin B6 daripada pisang mudah diserap oleh badan anda dan pisang bersaiz sederhana boleh menyediakan kira-kira satu perempat daripada keperluan vitamin B6 harian anda.

Vitamin B6 membantu badan anda:
⍟ menghasilkan sel darah merah,
⍟ memetabolismekan karbohidrat dan lemak, mengubahnya menjadi tenaga,
⍟ metabolisme asid amino,
⍟ keluarkan bahan kimia yang tidak diingini daripada hati dan buah pinggang anda, dan
⍟ mengekalkan sistem saraf yang sihat.

Vitamin B6 juga bagus untuk wanita hamil kerana ia membantu memenuhi keperluan perkembangan bayi mereka.

 

2. Pisang adalah sumber vitamin C yang baik

Anda mungkin tidak mengaitkan pisang dengan vitamin C tetapi pisang bersaiz sederhana akan menyediakan kira-kira 10% daripada keperluan vitamin C harian anda.

Vitamin C membantu:
⍟ melindungi tubuh anda daripada kerosakan sel dan tisu,
badan anda menyerap zat besi dengan lebih baik,
⍟ badan anda menghasilkan kolagen - protein yang memegang kulit, tulang dan badan anda bersama-sama, dan
⍟ menyokong kesihatan otak dengan menghasilkan serotonin, hormon yang mempengaruhi kitaran tidur, mood, dan pengalaman tekanan dan kesakitan kita.

3. Manganese dalam pisang bagus untuk kulit anda

Satu pisang bersaiz sederhana menyediakan kira-kira 13% daripada keperluan manganese harian anda.

Manganese membantu badan anda membuat kolagen dan melindungi kulit anda dan sel-sel lain daripada kerosakan radikal bebas.

4. Potassium dalam pisang adalah baik untuk kesihatan jantung dan tekanan darah anda

Pisang bersaiz sederhana akan membekalkan sekitar 320-400 mg kalium, yang memenuhi kira-kira 10% daripada keperluan kalium harian anda.

Potassium membantu badan anda mengekalkan jantung dan tekanan darah yang sihat. 

Selain itu, pisang mempunyai kandungan sodium yang rendah. 

Gabungan natrium rendah dan tinggi kalium membantu mengawal tekanan darah tinggi.

5. Pisang boleh membantu penghadaman dan membantu mengatasi masalah gastrousus

Pisang sederhana akan menyediakan kira-kira 10-12% daripada keperluan serat harian anda. 

Lembaga Promosi Kesihatan Singapura mengesyorkan pengambilan serat makanan harian sebanyak 20g untuk wanita dan 26g untuk lelaki.

Serat larut dan tidak larut memainkan peranan penting dalam kesihatan anda. 

Serat larut membantu badan anda mengawal paras gula darah anda dan menyingkirkan bahan berlemak seperti kolesterol. 

Serat tidak larut menambah berat dan kelembutan pada najis, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk membuang air besar secara teratur. 

Ini membantu memastikan usus anda sihat dan selamat daripada bakteria berbahaya.

Pisang, terutamanya yang baru masak, mengandungi kanji yang tidak mencerna (kanji tahan) dalam usus kecil anda dan boleh masuk ke dalam usus besar. 

Ia membantu anda menguruskan berat badan dengan lebih baik kerana anda kekal kenyang lebih lama.

Pisang boleh membantu anda mengatasi masalah gastrousus seperti:
⍟ sembelit,
⍟ ulser perut, dan
⍟ pedih ulu hati

6. Pisang memberi anda tenaga – tolak lemak dan kolesterol​

Pisang mengandungi tiga gula semulajadi - sukrosa, fruktosa dan glukosa - memberikan anda sumber tenaga tanpa lemak dan kolesterol.

Oleh itu, pisang sangat sesuai, terutamanya untuk kanak-kanak dan atlet, untuk sarapan pagi, sebagai snek tengah hari atau sebelum dan selepas bersukan.

Tion​​g Bahru C​ommunity Health Centre
 
Artikel Berkaitan :
Pisang boleh mendatangkan bahaya kepada pesakit jantung !!!

No comments:

Post a Comment